2011. november 1., kedd

Hagymaleves


Hétvégén a szüleimnél jártam, így dokumentálhattam a komplett vasárnapi ebédet. Ha valaki szeretné kikészíteni az anyukáját, fogjon egy fényképezőgépet, vesse be magát a konyhába, és kérdezzen hülyeségeket: - Ez mennyi só volt? Hány dl víz? Lemérhetem? 


Hozzávalók 4 főre


6 közepes fej hagyma
1 erőleves kocka
1 kisdoboz tejföl
trappista sajt

bors
szerecsendió (őrölt vagy egész is lehet)
liszt
víz


A hagymákat pucoljuk meg és vágjuk karikákra. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy ellepje őket a lábosban. Tegyük bele a leveskockát is, forraljuk fel, majd takarékon, fedő alatt főzzük tovább 45 percig.

Ekkorák voltak a hagymák.

Közben készítsük el a habarást. A tejfölt tegyük egy nagyobb pohárba vagy tálba. Keverjük ki simára egy kézi habverővel, majd adjunk hozzá 2,5 púpos teáskanál lisztet. Dolgozzuk el így is simára. Ha ez megvan, kb. 4 korty vízzel hígítsuk. A vizet folyamatosan adjuk hozzá, mindegyik korty után dolgozzuk el. Jó folyós lesz a végén, de ez nem baj, hiszen (hagyma)levesbe lesz.


Ha letelt a 45 perc, vegyük le a tűzről a lábost és botmixerrel tutymálkodjuk (anyukám szavajárása) szét a hagymát.


Tegyünk bele borsot, szerecsendiót és reszelt sajtot. Ha egész szerecsendiónk van, nehogy belereszeljük mindet, nagyon kevés kell csak bele, pontosan ennyi:

Ennyi szerecsendió kell. Ha egész szemet használunk, reszelővel adjuk hozzá.

Adjunk hozzá kicsit kevesebb vizet annál, mint ami az elején elég volt ahhoz, hogy ellepje a hagymákat. (Klassz mondat lett :) Tegyük vissza a tűzre és forraljuk fel. Mikor felforrt, adjuk hozzá a habarást (először egy merőkanállal merjünk át a leves levéből a habarásba, és dolgozzuk el. Így elkerülhetjük , hogy csomós legyen). Ha túl sűrűnek látjuk, kis víz még mehet hozzá.


Ezt követően újra forraljuk fel. Kóstoljuk meg és adjunk hozzá sót még, ha szükséges (a leveskocka eleve sós, erre figyeljünk!). Tálaláskor reszelt sajtot, levesgyöngyöt vagy pirított zsemlekockát is tehetünk a hagymalevesünk tetejére.

4 megjegyzés:

  1. 4 korty víz az mennyi? Vagy be kell venni az embernek a szájába, és úgy a habarásba köpni?

    VálaszTörlés
  2. Hát nézd, a hő fertőtlenít, így tk. köpni is lehet. De akkor vegyél 4 cl-et és akkor az biztos elég. Vagy 5-öt. Most ezzel lehet összezavartalak...

    VálaszTörlés
  3. Valcsi, ne emlegess köpködést, mert rádgyün az ÁNTSZ:)
    Amúgy tanúsíthatom: az anya-kiborítást a tökélyre fejlesztetted;)

    VálaszTörlés
  4. Csak nem panaszkodott anyu? Én úgy láttam, hogy a végén már egész élvezte, hogy megoszthatja a tudását : )

    VálaszTörlés

Google+