2011. november 4., péntek

Krumplipüré



Szintén hazai ízek anyukám konyhájából. Az adag, amit készítettünk 4 főre volt elég. Szerettem volna lemérni pontosan is a krumplit, de anyukám egy igazi háziasszony: csak kb. tudta megmondani hol tartja a konyhai mérleget, így a gyors főzésben nem volt idő megkeresni. Ezért maradt a fotós dokumentálás.


Hozzávalók

krumpli

tej
margarin
tejföl



A főzéshez olyan lábost válasszunk, aminek van fedele, így könnyen le tudjuk majd szűrni a krumplikat.
A krumplikat pucoljuk meg és kockázzuk fel (azonos méretűekre, hogy egyszerre legyenek kész!).
Mossuk meg jó alaposan, akár kétszer is átmoshatjuk felkockázás után.
Adjunk hozzá annyi vizet, ami ellepi a krumplikat. Szórjunk rá két teáskanál sót, forraljuk fel a vizet, majd takarékon főzzük addig, míg a krumplik megpuhulnak (kóstolással teszteljük.).


Ha megpuhultak a krumplik, szűrjük le. Adjunk hozzá kevés margarint (ekkora adaghoz kb. 2 dkg-ot) és két nagy kanál tejfölt. Törjük össze a krumplikat, majd adjunk hozzá tejet.



Aki hígabban szereti, tegyen bele több tejet, aki sűrűben az pedig kevesebbet. Jól dolgozzuk el, majd tegyük vissza a tűzhelyre, hogy kicsit átmelegedjen.

3 megjegyzés:

  1. Mi - ha püréhez kell a krumpli - karikákra szoktuk vágni, tapasztalataink szerint így még hamarabb átfő. :)

    VálaszTörlés
  2. Ide kapcsolódóan még egy ötlet krumplikörethez: elkezdek klasszikus pörköltalapot készíteni (kevés olaj, hagyma dinsztel, pirospaprika ízlés szerint), majd ehhez zuttyantom hozzá a krumplit, ízlés szerint sózom-borsozom esetleg még, majd így nyomkodom össze. :) Amolyan paprikáskrumpli-színe lesz (legalábbis ha elég volt a ppaprikás alap), és egy kis változatosságként szerintem tök jó. :)

    VálaszTörlés
  3. Hű, ez jó ötlet, nekem még sosem jutott eszembe karikákra vágva főzni, de legközelebb kipróbálom! De akkor már ilyen paprikás alappal is : )

    VálaszTörlés

Google+