2011. december 18., vasárnap

Bolognai


Zoli nagyon jó bolognait tud csinálni, szerintem ez a legjobb étel a repertoárjából. Ennyi dicséret legyen is elég, jöjjön a lényeg.


Hozzávalók

60 dkg darált marhahús (comb vagy lapocka)
1,5 fej vöröshagyma
2 konzerv paradicsom
1 közepes sárgarépa
1 zeller harmada kb.
2,5 dl jó minőségű, száraz vörösbor
3-5 gerezd fokhagyma
2 csipet cukor (ha nagyon savanyú lenne a paradicsom)
só, bors
oregánó, bazsalikom
reszelt sajt a tetejére

Pucoljuk meg a hagymákat és vágjuk fel. Nem kell nagyon apróra vágni, mivel jó három órát fog rotyogni, ennyi idő alatt pedig úgy is szétfő. Öntsünk rá olíva olajat, szórjunk rá két csipet sót, borsot.


Lassú tűzön (3-as fokozat kb.) pároljuk. 



A répát és a zellert pucoljunk meg és kis lyukú reszelőn reszeljük le. Amikor a hagyma már összeesett, átpuhult adjuk hozzá a reszelt répát és zellert, majd pároljuk tovább. Mehet bele az apróra vágott fokhagyma is.


Amikor a répa elkezd veszíteni a színéből adjuk hozzá a darált húst.


Vegyük kicsit feljebb a fokozatot és rotyogtassuk tovább. Amikor kifehéredik a hús üntsük fel a vörösborral. A vörösbornál figyeljünk a minőségre. Az alapszabály az, hogy ételbe csak olyan minőségű bort öntsünk, amit pohárból is meginnánk! Alacsony fokozaton rotyogtassuk kb. fél órát, majd adjuk hozzá a paradicsomkonzerveket. Ne paradicsomsűrítményt, hanem rendes paradicsom konzervet vegyünk. Mi egyszer próbáltuk az előre befűszerezettet, de nagyon nem volt jó, fura mellékíze lett tőle a bolognainak, így ezt nem javaslom.


A paradicsommal együtt adjuk hozzá a két csipet cukrot is (ha savanyú a paradicsom) a bolognai alaphoz.


Ez után fedő alatt kb. két órát takarékon főzzük tovább. A bolognait a végén ízesítsük az oregánóval és a bazsalikommal.


A tésztát aldente-re főzzük. Ez azt jelenti, hogy akkor szűrjük le a tésztát, mikor még nem teljesen főtt meg. Icipici hiányzik még hozzá, hogy teljesen puha legyen. Ez most nem a legjobb megfogalmazás, de a lényeg, hogy a bolognai szósz levét is beszívja a tészta, így ha teljesen megfőzzük és úgy issza be a paradicsomos levet, akkor az nem lesz finom. Vagyis a lényeg, hogy a bolognai szósztól puhuljon át teljesen a tészta.

Tálaláskor reszelt parmezánnal szórjuk meg (mondjuk mi trappistával szoktuk, de ezt mégsem ajánlhatom).

2 megjegyzés:

  1. Én kitaláltam a tutit: odaköltözöm egészen a közeletekbe, Ti ennek nagyon megörülve rendszeresen meghívtok ebédelni/vacsorázni, én meg majd sütök és bébiszittelek, amikor eljön az idő. :)
    Ja és rendszeresen eljárunk futni, mert ezek után nyilván kötelező! :D

    VálaszTörlés
  2. Rendben, keresek neked egy lakást ott a tömbben. Jó közel!

    VálaszTörlés

Google+