2012. november 25., vasárnap

Hogyan készítsünk nokedlit?



A nokedli számomra tipikusan az a köret, aminek sosem mertem volna egy sima recept szerint nekiállni. Már többször felvetettem anyunak, hogy valamelyik hétvégén csináljunk együtt nokedlit, közben majd én méricskélem a mennyiségeket (mert persze anyu már csak úgy érzésre dobálja bele a hozzávalókat). Végül ma sikerült rávennem a tortúra, így pontos mennyiségekkel rendelkezem.

Még annyit, hogy szerintem nokedliből érdemes nagy adagot készíteni, így egy mocskolással több adagot is elő tudunk állítani, ráadásul a nokedli nagyon jól fagyasztható is, így a fölösleget egyszerűen tegyük el a nincsidőmfőzni időkre a fagyasztóba.


Hozzávalók

75 dkg liszt
6-6,5 dl langyos víz
2 evőkanál búzadara
2 tojás
2 teáskanál só
kevés olaj a kifőtt nokedlihez


A lisztet, búzadarát, sót és tojás tegyük egy tálba, majd a víz fokozatos hozzáadásával kezdjük el összeállítani a tésztát. 


A lényeg az, hogy a végére egy viszonylag masszív tésztát kapjunk. Az a jó, ha keverés közben ellenállást érzünk és ha felemelünk egy kanálnyi tésztát, akkor az nem folyik le a fakanálról, hanem lassan, szinte nyúlósan esik le róla.  Ha túl híg a tészta, akkor szaggatáskor szinte kifolyik a lyukakon és hosszúkás lesz a nokedli. 



A fenti kép már a kikevert tészta. Nem kell, hogy csomómentes, tükörsima legyen, a lényeg az, hogy szépen összeálljon. 

A szaggatáshoz az alábbiakra lesz szükségünk: egy nagy tepsi (ebbe öntsük az olajat) , egy fakanál, vagy palacsinta lapát és egy tésztaszűrő.


A nokedlit azért érdemes tepsibe kiszedni, mert így jobban szellőzik a tészta és nem áll össze egy adag ragacsos masszává az egész. A tepsiben szépen el tud terülni a nokedli, így a tészta súlya nem nyomja agyon az alsó rétegeket, valamint a gőz is könnyen távozik.

A tepsi aljára öntsünk kb 1,5-2 evőkanál olajat.

Egy nagy lábosban tegyünk fel vizet forrni, majd a forrásban lévő vízbe kezdjük el kiszaggatni a nokedlit. 

Töltsük meg a szaggatót tésztával (tele lehet pakolni), majd előre-hátra mozdulatokkal kezdjük el húzni a szaggatót. Érdemes mindig egy nagyon picit megemelni a tésztát tartó fehér részt abba az irányba, amelyikbe éppen húzzuk, így a tészta könnyebben indul meg lefelé. 


A vizet érdemes közben takarékra tenni, hogy a gőz ne égesse a kezünket. Amikor a tartó teljes tartalma belekerült a vízbe, vegyük fel maximumra a lángot és várjuk meg, amíg újra felforr a víz. Közben néha keverjük meg a lábos tartalmát. Amikor a víz újra felforrt, és a nokedlik is feljöttek a víz felszínére, fogjuk a szűrőt és merítsük ki a tésztát a vízből.

A kifőtt nokedlit szórjuk bele a már olajos tepsibe és jól alaposan keverjük át.


Ezt követően szaggassuk ki a következő adagot a fentiek szerint. Ilyen mennyiségnél négyszer kell megismételnünk a mutatványt. 
A kész nokedliket közben folyamatosan keverjük át, hogy az elején beleöntött olaj mindegyik szemet érje. A nokedlit sose fedjük le addig, amíg ki nem hűlt teljesen, ellenkező esetben a fedő alá szoruló gőz miatt az egész ragacsos lesz!

Tojásosan vagy pörkölttel is fogyaszthatjuk.



3 megjegyzés:

  1. "Töltsük meg a szaggatót tésztával (tele lehet pakolni), majd előre-hátra mozdulatokkal kezdjük el húzni a szaggatót."
    Ezen behaltam. Ez veri a hogyan készítsünk kakaót-ot.
    Vali, ha valakinek a másikfajta nokedliszaggatója van (tudod, aminek nincsen ilyen tészatartója csak rá kell tenni és egy erre a célra létesített eszközzel sikálni a tésztát), az meg lesz itt keveredve.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett!! :)Azért fotóztam le, hogy a mienk milyen :)

      Törlés
  2. Józsi nem szokott kilépni a gmailjából.

    VálaszTörlés

Google+