2012. április 23., hétfő

Tükörtojás szalonnával


Jöjjön egy tartalmas reggeli a hétvégékre, vagy vacsora a hétköznapokra. Nálunk ezt is Zoli készíti jobban. Lehet neki kellene írnia a blogot...


Hozzávalók

Tojás
Szeletelt bacon (csomagban lehet így kapni)
Hagyma, újhagyma
Sajt
Só, bors

Fogjunk egy teflon serpenyőt, tegyük bele a bacon szeleteket. Olajat nem szoktunk tenni alá, mivel a baconből elég zsiradék sül ki.


Közepes lángon kezdjük el sütni.


Közben óvatosan fordítsuk meg a szeleteket, hogy mindkét oldala szépen megsüljön.


Közben a hagymát szeleteljük fel, majd a szépen megpirult baconra szórjuk rá. Ha szeretnénk rá borsot is tenni, akkor szórjuk rá a hagymára.


Süssük tovább, forgassuk meg a hagymával is. Ha éppen újhagyma szezon van, akkor azt is tehetünk rá.


Kicsit süssük, hogy a hagyma is puhuljon, majd üssük rá a tojásokat.


Továbbra is közepes lángon süssük. Kevés sót szórjunk a tojásokra, de csak óvatosan! A bacon maga is sós. Kevés reszelt sajtot is szórhatunk rá.

Ha szépen átsült a fehérje is, készen is vagyunk. A tetejére Zoli még szokott pirospaprikát és borsot is szórni.


2012. április 14., szombat

Tejfölös brokkoli


Még évekkel ezelőtt többször is ettem köretnek ilyen brokkolit. Nagyon egyszerű elkészíteni és szerintem nagyon finom is. Persze, nem Zolinak.

Hozzávalók

Brokkoli
Tejföl (kis dobozos,kb. a 2/3-a)
Sajt

Mossuk meg és szedjük szét a brokkolit. Ha látunk benne fás részt, azt vágjuk ki.


Tegyünk fel sós vizet, majd forrás után szórjuk bele a brokkolikat. Kb. 3 percig kell csak főzni, hogy még ropogós maradjon.


Szedjük ki egy tepsibe. A tejfölhöz keverjünk hozzá kb. 1 dl-t a brokkoli főzőlevéből. Így folyósabb lesz a tejföl, és könnyebben rá tudjuk önteni a brokkoli. Ha a tejföl már rajta van, reszeljünk rá sajtot.


Melegítsük elő a sütőt, olyan 150 fokra és pár perce tegyük be. Nem kell megsütni, erre csak azért van szükség, hogy a sajt megolvadjon és hogy a tejföltől lehűlt brokkoli újra átmelegedjen.

2012. április 6., péntek

Túrós rózsakalács




Ha már húsvét, akkor kalács! Az eredeti recept habcsókos tölteléket ír, de mivel a mi családunkban senki sem rajong érte, én lecseréltem túróra. Aki viszont szereti a habcsókot, annak ajánlom figyelmébe az eredeti receptet:

Hozzávalók

Tészta

45 dkg liszt
6 dkg cukor
csipet só
2 tojás sárgája
1 dl citruslé (1 narancs és 1 citrom leve. Nálam épp nem volt otthon, így ez kimaradt)
fél narancs reszelt héja
2 dl tejszín
2,5 dkg élesztő
(2 dl langyos tej - ez mint eshetőség szerepelt az eredeti receptben, de nekem végül szükségem volt rá)

Töltelék


kb. 2 csomag túró (25 dkg/csomag)
2 tojás sárgája (fehérje habként)
1 csomag vaníliás cukor
citrom leve
porcukor
mazsola

Tetejére

2 dkg olvasztott vaj
szeletelt mandula

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoltam, majd pár perc után a többi hozzávalóhoz adtam és jól átgyúrtam. Ha már szép sima a tészta, tegyük félre és várjuk meg, amíg letakarva a duplájára kel.



Fogjuk a túrót és törjük össze egy tálban. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, a cukrot, citromlét és esetleg tejfölt, ha szeretjük bele. Szándékosan nem írtam mennyiségeket, mert azt tapasztaltam, hogy mindenki máshogy szereti a túrót: van aki nem tesz bele tojássárgát, van aki édesebben, más citromosabban szereti, van aki utálja a mazsolát, vagyis itt szerintem igaz az a mondat: ízlés szerint ízesítsük. A tojás fehérjét verjük kemény habbá és a végén keverjük hozzá az ízesített túróhoz.

Ha a tészta megkelt, borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra. Vigyázat, iszonyatosan nagy tészta lett belőle, nálunk kb. a 4 fős ebédlőasztal felét elfoglalta, már azt sem tudtam hova pakoljam.


Szórjuk rá a tölteléket majd tekerjük fel úgy, mint a kakaós csigát. Na, én itt követtem el egy hibát: a két csomag túróhoz a kikeveréskor hozzáadtam még egy felet, mert ott volt bontottan a hűtőben, és hát nehogy megmaradjon. Ennek köszönhetően annyi túró került a tésztába, hogy feltekeréskor orrán-száján folyt, potyogott a padlóra, és a feltekert tészta a végén úgy nézett ki, mint egy jóllakott kígyó (viszont finom túrós volt). Mutatom:


Fogjunk egy nagyobb (kb. 28 cm-es) tortaformát és béleljük ki az alját sütőpapírral.

A kígyónkat és vágjuk félbe, majd megint félbe, majd megint félbe: a végén 8 egyforma darabot kapunk így.
Fogjuk a darabokat és állítva tegyük bele formába úgy, hogy virág formát adjon ki a végén.

Folyik a túró.
Újabb 30 percig hagyjuk pihenni. Ha megkelt, kenjük meg a tetejét a vajjal és szórjuk meg mandulával.
180 fokos előmelegített sütőben süssük kb. 30 percig.


2012. április 3., kedd

Rakott káposzta



A sok kelt tészta után jöjjön végre egy főétel! Hétvégén végre nekiálltam és megcsináltam életem első rakott káposztáját. Meg kell mondjam, egészen finom lett, viszont sikerült egy kb. 4 fős családra főznöm (úgy, hogy csomagolhatnék a kollégista gyerekemnek, ha lenne). Ennek köszönhetően holnap lesz a negyedik napja annak, hogy rakott káposztát ebédelek. Szerencsére anyukám épp az imént mentett meg, mert felvilágosított arról, hogy ez egy nagyon jól fagyasztható étel és bátran tegyem félre rosszabb napokra. Örök hála neki...


Hozzávalók

1,5 kg fejes káposzta (van aki savanyúból csinálja, én azt kevésbé szeretem)
70 dkg darált sertéshús
1 kis fej hagyma
20 dkg rizs
2 doboz tejföl (nagy), de mint tudjuk én tejfölimádó vagyok (anyukám szerint egy dobozos is elég rá)

bors
pirospaprika
olaj

Rizs

Ha nem zacskós rizst csinálunk, akkor kevés olajra szórjunk sót és borsot, majd alacsony lángon (takarék) pirítsuk meg a rizst.

A víz mennyiségét a legegyszerűbb úgy eltalálni, hogy a kimért rizst beleöntjük egy nagy bögrébe. Jegyezzük meg meddig ér benne a rizs (nyilván az a legjobb, ha tele van). Ha pont tele van, akkor a rizshez picit kevesebb mint két ugyan ilyen bögrényi vizet kell adni (kb. 1-5 ujjnyival kevesebbet). Öntsük rá a rizsre a vizet és kóstoljuk mg a levét. Ha sótlan, sózzunk utána.


Esetleg adhatunk hozzá egy kis darab tyúkhúsleves kockát, de figyeljünk arra, hogy az már magában is tartalmaz sót. Fedő alatt, takarékon főzzük addig, amíg a víz elfogy róla.



Ekkor kapcsoljuk le a lángot, de a fedőt még 10 percig hagyjuk a láboson.

Hús

A hagymát szeljük fel apróra majd kevés olajon, sóval, borssal pároljuk üvegesre (átlátszóra). Alacsony lángon. Tegyük rá a darált húst, szórjunk rá pirospaprikát és közepes lángon forgassuk át a húst a hagymán. Kb. addig csináljuk ezt, amíg a hús szépen szétválik a darabjaira és kivilágosodik a színe.


Adhatunk hozzá kb. 0,5 dl vizet is, de sokkal többet ne, nehogy nagy leve legyen a húsnak (a rakott ételekhez nincs szükség a hús levére). Kóstoljuk meg és fűszerezzük után. A sertéshúsnak nem kell sok idő, szerintem kb. 20 perc alatt volt készen.



Káposzta

A káposztát vékony csíkokra vágtam. Ezt úgy kell elképzelni, mintha hagymát vágnánk karikákra (félbe is vághatjuk előtte a káposztát). A torzsát, házi rágcsáló hiányában kidobtam.


Ezt követően a káposztacsíkokat anyukám utasítása szerint előfőztem. Egy nagy lábosban tettem fel sós vizet (kb. két teáskanál sóval). Mikor felforrt, beleöntöttem a káposztákat és újraforrástól számítva kb. 5-10 percig főztem. A végén leszűrtem, de úgy, hogy a káposztaléből 2-3 dl-t félretettem.

Összeállítás


A tejfölt a káposztafőző lével és kevés olajjal keverjük el. Így a tejföl jó folyós lesz és könnyebben tudunk bánni vele.

Fogjunk egy nagy tepsit (én teflonba raktam), kicsit olajozzuk ki az alját és kezdjük el rétegezni az ételt: egy sor rizs, egy sor hús, egy sor káposzta, leöntve tejföllel.


Újra: egy sor rizs, egy sor, hús, egy sor káposzta, leöntve tejföllel. Tisztára mint egy torna :) Erre most nem esküszöm meg, de mintha két ilyen sorra lett volna elég az alapanyag. De bizonytalan vagyok.
A végén jó vastagon kenjük meg a tetejét tejföllel.


Kb. 180 fokos sütőben egy órán keresztül sült, addig amíg ilyen nem lett:


Én friss tejföllel tálalom, de ezen gondolom senki sem lepődik meg.

Google+