2014. január 26., vasárnap

Olaszos egybefasírt paradicsomos szósszal spagetti tésztával


Először is, igazából nincsen semmi mentségem, hogy miért nem írtam vagy két hónapig. Hacsak a "lusta disznó vagyok" nem számít annak. Ha nagyvonalúak akarunk lenni, akkor akár mondhatjuk azt is, hogy rápihentem 2014-re.
Ezt az ételt amúgy már vagy egy hónapja főztük, csak nem írtam meg. Eddig. 
A receptet a Save with Jamie című TV műsorban láttuk. Belinkelném az eredeti receptet ide, de én még ilyen ócska híresemberweboldalt az életben nem láttam, mint Jamie Oliver-é. Az egy dolog, hogy az oldal már a betöltéskor megakad, majd nagy nehezen, saját felelősségre továbbhaladok, de akkor is folyamatosan gond van az oldallal. Egyszerűen használhatatlan. 

Hozzávalók

Fasírt
25 darált sertéshús
1 tojás

bors
kevés zsemlemorzsa
fetasajt vagy reszelt trappista sajt
oregánó

Szósz
2 db sárgarépa
2 db paradicsomkonzerv
1 fej vöröshagyma
olívaolaj

bors
oregánó

Köretnek spagettitészta.

Első körben pucoljuk meg a sárgarépát és vágjuk fel hosszában. Tegyük egy kerek formába, locsoljuk meg olíva olajjal, majd tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe. (Nekünk csak tortaformánk volt, de ezt ne használja senki, mert a hús zsírja kiszivárgott a peremén, onnan meg folyt amerre látott.)


A répát Jamie 10 percig sütötte csak, de nekünk 20 perc kellett ahhoz, hogy történjen is valami a sütőben. Amíg sült a répa, összeállítottuk a húst (mi dupla adagot csináltunk.)
Igazából csak be kell fűszerezni a húst, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az oregánót is, valamint üssük bele a tojást, és adjunk hozzá annyi zsemlemorzsát (kb. 2 evőkanál), hogy összeálljon a hús egy kupaccá. Jamie eredetileg fetasajtot adott a húshoz, de nekünk csak trappista volt otthon, így mi azt reszeltünk bele. Aki fetát használ, az kevésbé sózza be a húst. 


A répa 20 perc múlva kb. így néz ki:

Ekkor tegyük mellé a megformázott húst, és tegyük vissza a sütőbe:


Amíg sül a hús, készítsük el a szószt. Ehhez pucoljuk meg és vágjuk fel apróra a vöröshagymát. Kevés olíva olajon pároljuk meg.


Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a paradicsomkonzervet, szórjunk rá bőven oregánót és rottyantsuk össze. Ez ennyi volt. 

Jamie persze a húst is kb. 15 percet sütötte, de nekem ennyi idő nem elég, én átsütve szeretem, szóval mi kb. fél órán át sütöttük.
Ekkor vegyük ki a sütőből a formát, és szedjük ki a hús mellől a répát.


Öntsük a szószt a hús mellé, majd tegyük vissza a répaszeleteket a szósz tetejére. A húst szórjuk be reszelt sajttal, majd további 10 percre, amíg a sajt szépen ráolvad, tegyük vissza a sütőbe.


És készen vagyunk:


Köretnek spagetti tésztát főzzünk hozzá.

Amúgy csak engem idegesít, hogy Jamie úgy főz a konyhába, mint egy kis disznó??
Az olajos sült répát egy fehér konyharuhára szedte ki, az oregánó szárát lehajította a földre, minden fröcsög, folyik...látszik, hogy nem ő takarít maga után...
Google+