2014. június 26., csütörtök

Lepénykenyér serpenyőben=pizza serpenyőben



Az utóbbi hetekben rá voltam kattanva egy jó kis házi pizzára. A nagy meleg miatt (a lakásunkban a hét elején még 27 fok volt) sütőt viszont nem akartam kapcsolni. Épp azon lamentáltam, hogyan lesz ebből így házi pizza, amikor eszembe jutott, hogy egyszer láttam Limara oldalán egy töltött lepénykenyér receptet, amit nem sütőben, hanem serpenyőben sütött ki. Gyorsan megkerestem receptet és nekiláttam az ebédnek.


Hozzávalók (3-4 lepényhez)

0,5 kg liszt
1,5 teáskanál só
3 evőkanál olaj
1,5 dl víz
1,5 dl tej
2 dkg élesztő

A hozzávalókat egy tálba tettem, jól összegyúrtam, majd letakarva 30 percig pihentettem.

Mivel a sütési idő kb. oldalanként 3 perc csak, így amíg kelt a tészta előkészítettem a tölteléket. Igazából elereszthetjük a fantáziánkat, és azt rakhatunk bele, amit csak akarunk. Én tejfölös alapot készítettem, arra szórtam kolbászt, hagymát és reszelt sajtot, de tk. bármit használhatunk tölteléknek. Ha húst szeretnénk beletenni, akkor az értelemszerűen legyen előre megfőzve.

A tésztát vágjuk 6-8 darabra (függ attól, hogy mekkora a serpenyőnk átmérője), és csináljunk belőle gombócokat. Hagyjuk 10 percig pihenni, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki szép vékonyra. No meg persze kör alakúra. Ami nekem csak véletlenül szokott sikerülni. Soha nem akkor, amikor kellene....

Szórjuk rá a tölteléket, 


majd nyújtsunk ki egy másik gombócot is azonos (közel azonos) méretűre, és borítsuk be vele a már megtöltött lapot. A szélét nyomkodjuk össze, majd tegyük bele egy jól átforrósított serpenyőbe.




A serpenyő teflon, vagy kerámia legyen. Olaj nem kell alá, egyszerűen csak tegyük bele a forró serpenyőbe a tésztát. Áttenni amúgy nem is olyan egyszerű, én küzdöttem vele rendesen, szerencsére nem lyukadt ki, de őszintén szólva nem tudom mekkora lapát kellene hozzá, hogy csak úgy egyszerűen átcsússzon  a serpenyőbe a tészta. 

Közepes lángon oldalanként kb. három percet kell sütni.


Nekem picit odakapott az egyik oldala, de szerencsére még időben észrevettem. http://katasztrofa-konyha.blogspot.hu/2014/06/lepenykenyer-serpenyobenpizza.html

2014. június 19., csütörtök

Meggyes-kekszes hideg desszert



Ezt a desszertet még múlt héten, a nagy hőség idején találtam. Rögtön lecsaptam rá, mivel nem kell hozzá sütőt kapcsolni, savanyú és még hideg is. Ennél jobbat el sem tudtam képzelni a 27 fokos lakásban. Beszereztem a hozzávalókat, majd egy hét múlva el is készítettem :)
Kicsit a saját szám ízére módosítottam a receptet, aminek az eredetije itt található:
http://www.egycsipet.hu/2013/06/meggyes-sajttorta-poharban.html


Hozzávalók (4 adag)

Meggy
0,5 kg meggy
8 dkg cukor
1 evőkanál rum (nálam ez most csak aroma volt)
1 teáskanál fahéj

Keksz
1 csomag (nálam Milka) csokis keksz (vagy más típusú csokidarabos keksz) az eredeti recept csak 6 dkg-ot ír, én kb. 20-at tettem bele
1-2 evőkanál vaj

Krém
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
vanília aroma
2 teáskanál cukor (vagy ízlés szerint)

Első körben a meggyet kimagoztam, majd a cukorral, fahéjjal, rummal együtt feltettem főni közepes lángon kb. 10 percre. Kevergessük, és nézzünk rá időnként, nehogy leégjen. Amúgy a recept eredetije szerint áztatni kellett volna a meggyet egy napig, de mi ennél türelmetlenebbek voltunk :)

Amíg a meggy elkészült, addig előkészítettem a kekszet is. Összetörtem kis darabokra. A vajat felolvasztottam egy serpenyőbe, rászórtam a kekszet, jól átforgattam, majd amikor átmelegedett le is zártam. Figyeljünk erre is oda, mert nagyon hamar oda tud kapni (nekem persze kicsit sikerült odaégetnem). Amúgy az eredeti recept sütőben sütést javasolt, de a lakás klímájára való tekintettel sütőbekapcsolási tilalom volt nálunk.

Már csak a krém volt hátra. A tejszínt habbá vertem, majd hozzáadtam a cukrot és a mascarpone-t.

Ezzel meg is volt az összes hozzávaló, már csak rétegezni kellett.


Alulra kekszet tettem a poharakba, meglocsoltam a meggy levével, majd mertem rá krémet, arra pedig meggyet szórtam. Addig folytattam a rétegezést, amíg meg nem telt a pohár. A tetejét még meglocsoltam a meggy levével, hogy szépen le tudjon folyni a pohár aljáig. 

Fogyasztás előtt fél napra tegyük hűtőbe.
Google+